Juriul Concursului Reading Mountains 2017

La sfârșitul zilei de 1 Decembrie 2017 se vor finaliza înscrierile pentru concursul de literatură și creație montană Reading Mountains 2017, organizat de AECO România sub egida Convenției Alpine, cu ocazia Zilei Internationale a Muntelui (11 Decembrie).

Juriul responsabil cu selecția și decizia câștigătorilor celor cinci categorii de anul acesta este format din reprezentanți ai AECO (asociație organizatoare) și ai Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM, asociație profesională a ghizilor montani). Alături de aceștia, ne bucurăm să avem ca membri și pe o parte din câștigătorii premiilor de anul trecut, care au acceptat cu entuziasm să sprijine ediția a doua a proiectului Reading Mountains, de data aceasta de pe cealaltă parte a baricadei.

O scurtă prezentare a fiecăruia dintre aceștia, în continuare.

marian-anghel-reading-mountains

Marian Anghel (SGLM)

Ghid montan și președinte al Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), în ultimii 20 de ani Marian Anghel a ocupat funcția de redactor șef al celei mai longevive reviste de alpinism din România (ALPIN info, 1998 – 2004), a colaborat și colaborează în continuare la reviste de munte internaționale (Rusia, Slovacia, UK), a fost directorul Festivalului Alpin de la Galați (2000 – 2006) și a tradus si publicat cărți și ghiduri pe teme montane în România.

 

dan-deleanu-reading-mountains

Dan Deleanu (AECO)

Medic cardiolog și un pasionat al muntelui, Dan Deleanu a acumulat de-a lungul anilor un palmares de invidiat, realizând numeroase ture – multe ”în premieră românească” printre care amintim vârfuri precum Ushba Nord (Caucaz), ”Pitztal Ice Expres” (Alpi) sau traversarea pe schiuri a masivului Tatra Înaltă.

Este direct implicat în proiectul educațional ”Read and Walk” desfășurat de AECO România începând din anul 2014.

 

Roxana Farca (Câștigătoare a Premiului I, Categoria Fictiune, Reading Mountains 2016)

Blogger de travel, fotograf și fondator al blogului LumeaMare.ro, Roxana scrie despre ecoturism, călătorii cu copii, natură și cultură. Blogul LumeaMare face parte din Asociația de Ecoturism din România, iar articolele și poveștile publicate de Roxana promovează consecvent un turism responsabil, cu un accent deosebit pe activitățile în aer liber și călătoriile lente, cu barca, bicicleta sau calul. Roxana mai scrie pentru National Geographic Traveler și pregătește spre publicare o carte despre călătoriile în familie.

Cristi Iliescu (Câștigător al Premiului I, Categoria Poezie, Reading Mountains 2016)

“Mă caracterizează ambiția și sunt mânat de dorința de a cunoaște. Nu mă tem să greșesc și nu consider eșecul un capăt de drum. Investesc timp și emoții în oameni și idei care merită atenție. Îmi place să citesc și câteodată să scriu (drumetiicarpati.ro), dar adevărata pasiune este muntele. Prețuiesc orice clipă în sânul naturii și consider că orice zi pe munte este una câștigată. Militez pentru educație în general și în special pentru educația drumețului pe cărările muntelui. Aspir să fac parte în viitorul apropiat din rândul celor care schimbă ceva în mentalitatea și comportamentul turistului român. Am spus că iubesc natura? Ei da, o iubesc! Și viața, în toate formele ei.”

Dorin Chis (Câștigător al Premiului I, Categoria Aventură, Reading Mountains 2016)

“Îndrăgesc munții și natura în general, încercând să fac drumeții, ascensiuni sau călătorii ori de câte ori timpul îmi permite. De-a lungul anilor am făcut ascensiuni montane în Carpați, Olimp, Dolomiți, Pirinei, Atlas, Sinai și Cordillera Blanca. În urma peregrinărilor prin lume am scris și publicat cinci cărți de călătorie și sunt coordonator al colecției „Călător” a editurii ArhipArt. În paralel întrețin blogul ProExpedition (www.proexpedition.org)”

 

Juriul va evalua în următoarea perioadă textele trimise în concurs, iar câștigătorii premiilor vor fi anunțați online pe website-ul AECO România pe data de 11 Decembrie 2016, cu ocazia Zilei Internaționale a Muntelui.

2 Responses

  1. Chis Dorin

    Citesc despre colegii mei din juriu (pe care nu-i cunosc personal) și sunt impresionat de opțiunile pe care le-au facut în viață. Le urez succes celor ce aplică cu creații literare și îi asigur că lucrările lor vor fi atent cumpănite.

    • AECO România

      Echipa AECO va multumeste in numele juriului si… abia asteptam sa parcurgem toate textele. Mai e putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *