(Click aici pentru câștigătorii ediției 2016)


”Reading Mountains” (“Munții prin lectură”) este un nou proiect educațional pe care AECO îl organizează în România începând din acest an, în vederea celebrării Muntelui chiar de ziua lui: 11 decembrie.

Mai concret, ”Munții prin lectură” este un proiect românesc ce își propune să scoată în evidență cultura și literatura montană autohtonă, modernă, prin încurajarea oamenilor să scrie despre munte și activitățile montane, să citească, să publice și, astfel, să contribuie la descoperirea unei alte laturi a Muntelui, mai elevată, mai profundă.

Evenimentul românesc ”Reading Mountains” este primul care are loc în lanțul munților Carpați și face parte din seria europeană de evenimente similare organizate în zona munților Alpi, sub egida Convenției Alpine.

Munții Carpați joacă un rol esențial în istoria noastră, a celor care am trăit și trăim la poalele lor de mii de ani. Pe lângă resurse, hrană și adăpost, astăzi Carpații ne oferă un minunat loc de relaxare și de petrecere a timpului liber, încă nu pe deplin apreciat de români.

Din păcate, deși cultura și literatura turistică montană este extrem de dezvoltată, activă și actuală în țări cu tradiție, în România este insignifiantă, invizibilă, lipsind din peisajul tematic.

Asociația de Educație și Cultură Outdoor și-a propus încă de la înființare să schimbe și să îmbunătățească această stare de fapt, realizând un număr de proiecte și demersuri în această direcție în ultimii 10 ani de activitate.

Un material video despre literatura montană în lume


Concursul de literatură montană


AECO organizează în perioada 1 noiembrie – 1 decembrie 2016 un concurs public de proză scurtă (eseuri) și poezie în limba română, pe teme montane.

Câștigătorii concursului vor fi anunțați public, vor primi premii și diplome din partea sponsorilor evenimentului, aceștia fiind făcuți cunoscuți publicului pe data de 11 decembrie 2016 – Ziua Internațională a Muntelui.

Materialele trimise în concurs pot fi pe diferite subiecte și teme, la alegerea autorului, dar trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să nu depășească 7.000 de cuvinte;
  • să se încadreze în una din categoriile de concurs;
  • să fie trimise spre jurizare până la data de 01 decembrie 2016 (inclusiv) la adresa de e-mail aeco@educatie-outdoor.ro respectând criteriile de mai jos.

Categorii de concurs


  1. Ficțiune montană: povești imaginare, legende moderne etc.;
  2. Non-ficțiune: istorie, cultură, experiențe umane, texte despre drumeție, bicicletă etc.;
  3. Aventură: texte despre alpinism, cățărare pe stâncă, schi de tură, frig, adrenalină etc;
  4. Poezie montană.

Materialele înscrise în concurs (poezie sau proză scurtă/ eseuri) trebuie să fie originale, scrise chiar de către cel care le trimite. Acestea pot fi nepublicate anterior sau publicate online/ print în ultimii doi ani.

Un autor poate înscrie în concurs maxim 3 articole personale, la categorii diferite.

Textele trebuie trimise în varianta finală, în limba română, în format *pdf, redactate îngrijit, cu diacritice și fără greșeli de punctuație sau dactilografiere la adresa de email: aeco@educatie-outdoor.ro, cu mențiunea ”pentru concurs”.

De asemenea, în mesaj trebuie specificate:

  • Numele autorului;
  • Adresa poștală de corespondență;
  • Telefonul și adresa de e-mail de contact;
  • Categoria de concurs la care se dorește participarea;
  • Link-ul către text, dacă acesta apare publicat online.

În cazul textelor care deja sunt publicate online și trimise spre aplicare în concurs (de exemplu texte aparținând blogurilor proprii sau texte publicate pe alte pagini web), se va adăuga la finalul articolului mențiunea ”Text înscris în concursul Reading Mountains 2016 organizat de către AECO România sub egida Convenției Alpine” (cu linkuri incluse).


Premii


Pentru fiecare categorie, fiecare loc 1 va primi:Reading Mountains Bookmark

Premiile pentru locurile 2 și 3 ale fiecărei categorii sunt:

Adițional, toți participanții la concurs vor primi din partea organizatorilor un set de materiale promoționale cu ocazia Zilei Internaționale a Muntelui.

Produsele sunt oferite de sponsorii evenimentului.

Toate textele intrate în concurs vor fi analizate de un juriu format din reprezentanți ai:

Membrii juriului vor fi anunțați nominal ulterior.

Câștigătorii vor fi anunțați public pe site-ul AECO pe 11 decembrie 2016, cu ocazia Zilei Internaționale a Muntelui. Textele câștigătoare vor fi publicate și popularizate online prin intermediul site-ului AECO.


Sponsori


Rucksack Shop – magazin specializat pe echipament montan;

Sealskinz – inventatorul șosetelor impermeabile.

Editura Schubert & Franzke, colecția Munții Noștri


Reading Mountains – un proiect educațional AECO sub egida Convenției Alpine.

Câștigătorii ediției 2016

#ReadingMountains