Reading Mountains Bookmark

“Reading Mountains” – “Munții prin lectură” este un proiect educațional aflat la a treia ediție, organizat de către Asociația de Educație și Cultură Outdoor (AECO) în România începând din anul 2016, în vederea celebrării Muntelui chiar de ziua sa: 11 decembrie.

Proiectul își propune să scoată în evidență cultura și literatura montană autohtonă, modernă, prin încurajarea tuturor celor ce sunt apropiați de munte și de activitățile montane în general să scrie despre acestea, să citească, să publice și astfel să contribuie la crearea și descoperirea unei alte laturi a Muntelui, mai elevată, mai profundă.

Reading Mountains” este primul eveniment pe această temă ce are loc în lanțul munților Carpați și face parte din seria europeană de evenimente similare organizate în zona munților Alpi sub egida Convenției Alpine.

Carpații joacă un rol esențial în istoria noastră, a celor care trăim la poalele lor de mii de ani. Pe lângă resurse, hrană și adăpost, aceștia ne oferă astăzi un minunat loc de relaxare și de petrecere a timpului liber. Și, deși în țări cu tradiție precum cele din zona Alpilor unde cultura și literatura turistică montană sunt cât se poate de dezvoltate, active și actuale, în România aceasta este încă la început, aproape invizibilă și deci neconglomerată, lipsind din peisajul tematic.

Una din misiunile principale ale Asociației de Educație și Cultură Outdoor (AECO) este să schimbe și să îmbunătățească această realitate, prin realizarea de proiecte și demersuri educaționale în domeniul outdoor, în cei 10 ani de la înființare și până astăzi.

“Reading Mountains” este unul dintre acestea.


Concursul de literatură și creație montană


AECO România organizează în perioada 8 noiembrie – 7 decembrie 2018 un concurs public de proză scurtă (eseuri) și poezie în limba română, pe teme montane. 

Materialele trimise în concurs pot avea diferite subiecte și teme, la alegerea autorului și trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • să nu depășească 7.000 de cuvinte;
 • să se încadreze într-una din categoriile de concurs;
 • să fie trimise spre jurizare până la data de 07 decembrie 2018 (inclusiv) la adresa de e-mail aeco@educatie-outdoor.rorespectând criteriile de mai sus.

Câștigătorii concursului vor fi desemnați de către un juriu format din reprezentanți ai AECO și ai partenerilor săi și câștigători ai edițiilor precedente Reading Mountains. Aceștia vor primi un set de premii din partea sponsorilor evenimentului și vor fi anunți pe site-ul nostru exact pe data de 11 decembrie 2018 – Ziua Internațională a Muntelui.


Categorii de concurs


 1. Ficțiune montană: povești imaginare, legende moderne etc.;
 2. Non-ficțiune montană/ Aventură: istorie, cultură, experiențe umane, texte despre drumeție, bicicletă, alpinism, cățărare pe stâncă, schi de tură, frig, adrenalină etc;
 3. Poezie montană;
 4. Caricatură pe teme montane.

Materialele înscrise în concurs trebuie să fie originale și scrise/ realizate chiar de către cel care le trimite. Acestea pot fi nepublicate anterior sau publicate în online/ print în ultimii doi ani.

Un autor poate înscrie în concurs maxim 3 articole în total, indiferent de categorie.

La categoria ”Caricatură” sunt acceptate maxim 3 desene personale în format electronic (scanate) cu dimensiunea minimă de 1064 px pe latura lungă.

Textele trebuie trimise în varianta finală, în limba română, în format .pdf, fără fotografii, redactate îngrijit, cu diacritice și fără greșeli de punctuație/ dactilografiere la adresa de email: aeco@educatie-outdoor.ro, cu mențiunea ”Concurs Reading Mountains 2018”.

De asemenea, în mesaj trebuie specificate:

 • Numele complet al autorului;
 • Adresa poștală de corespondență;
 • Telefonul și adresa de e-mail de contact;
 • Categoria de concurs la care se dorește participarea;
 • Link-ul către textul publicat deja online, dacă este cazul.

În cazul textelor care deja sunt publicate online și trimise spre aplicare în concurs (de exemplu texte aparținând blogurilor proprii sau texte publicate pe alte pagini web), vă recomandăm să adăugați online, la finalul articolului, mențiunea ”Text înscris în concursul Reading Mountains 2018 organizat de către AECO România sub egida Convenției Alpine” (cu linkuri).


Premii


Premiul pentru locurile 1-2-3 ale fiecărei categorii va conține:

 • participarea la o zi de aventură montană (drumeție/ carpatism în masivul Piatra Craiului) alături de Rucksack Mountain Guides și reprezentați ai AECO, împreună cu toți premianții tuturor categoriilor, ocazie excelentă pentru un schimb de opinii pe tematica specifică.
 • 1 hartă din partea editurii Schubert & Franzke (aparținând colecției “Munții Nostri” sau colecției de hărți de cicloturism/ turistice ale aceleiași edituri)
 • diploma de participare

Adițional, toți participanții la concurs vor primi din partea organizatorilor un set de materiale promoționale realizate cu ocazia Zilei Internaționale a Muntelui.

Toate textele intrate în concurs vor fi analizate de un juriu format din reprezentanți ai:

Câștigătorii vor fi anunțați pe website-ul AECO pe data de 11 decembrie 2018, cu ocazia Zilei Internaționale a Muntelui, iar textele câștigătoare vor fi publicate și popularizate online de către Asociație (cu acordul autorilor).


Parteneri


 


Apreciem distribuirea pe o scară cât mai larga a informațiilor legate de concurs.

Reading Mountains – un proiect educațional AECO sub egida Convenției Alpine.

Câștigătorii ediției 2017

Câștigătorii ediției 2016

#ReadingMountains