”Zeidenwege” (= în germană ”Potecile din Codlea”, cu legătură spre istoria săsească a turismului local) este un proiect de dezvoltare a infrastructurii pentru eco-turism montan în munții Perșani – zona Măgura Codlei, pe care-l realizăm în colaborare cu Rucksack Mountain Guides – expert consultant în turismul montan.

Proiectul constă în reabilitarea calitativă a potecilor existente (semne, stâlpi, locuri de popas, panouri info, amenajare pasaje dificile, clasificare pe dificultăți etc.), omologarea lor și creșterea atractivității turismului activ în zonă păstrând, în același timp, minimul de impact și antropizare.

Amenajarea traseelor va cuprinde următoarele activități:

  1. Amenajarea fizică a potecilor, acolo unde este cazul;
  2. Tunderea vegetației de-a lungul potecilor de drumeție;
  3. Refacerea cu vopsea a semnelor turistice existente în teren;
  4. Montarea de stâlpi indicatori + săgeți;
  5. Montarea de panouri indicatoare și hărți de localizare;
  6. Amenajarea unor puncte pentru odihnă.

Toate amenajările amintite mai sus se vor face cu material natural, evitându-se pe cât posibil orice alt material (fier, plastic etc.) care nu își are locul în natură.

Proiectul se întinde pe o perioadă de 12 luni (iunie 2018 – mai 2019) și va începe luna aceasta cu o primă etapă organizatorică, în vederea pregătirii etapelor ulterioare ce vor avea loc în teren. Sperăm ca proiectul să devină un model de dezvoltare a infrastructurii turistice și pentru alte zone din țară.

Orice persoană care dorește să contribuie voluntar la această activitate de dezvoltare a infrastructurii turistice montane din România, este binevenită și este rugată să ne contacteze.


Scurt istoric

Vârful Măgura Codlei (1.292m alt.) este cel mai înalt din munții Perșani (”Geisterwald” în limba germană) și se află în imediata vecinătate a orașului Codlea (”Zeiden” în limba germană).

Alături de alte două zone învecinate, face parte din aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0037 Dumbrăvița-Rotbav-Măgura Codlei, fiind declarată prin HG nr. 1284/2007 ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România. Situl este gestionat de Societatea Ornitologică Română (SOR).

Primele trasee de drumeție montană din zona Măgurii Codlea au fost amenajate la începutul secolului XX de către comunitatea săsească locală.

După al doilea război, întreținerea tuturor potecilor a fost preluată de către sindicatele muncitorești (CGM) cu suport masiv din partea statului (Decret 237/1950, HCM518/1954) dar cu excepția zonelor montane importante din țară, nu s-a făcut mai nimic în restul zonelor.

În anul 1967 o echipă de muncitori de la secția ”Sculărie” a Întreprinderii Mecanice Codlea (IMC) a decis montarea unui obelisc metalic în poiana de pe vârful Măgurii Codlea. În 1984 obeliscul inițial este înlocuit cu cel care se află și astăzi pe vârf, de către o altă echipă de la aceeași întreprindere din Codlea.

În cadrul proiectului național ”Asaltul Carpaților” (1974, 1978), în zona Măgura Codlei au fost remarcate patru poteci cu noile semne turistice și puse pe harta turistică a munților Perșani (actualele TA, TR, TG și CA).

În anii 80, datorită calității slabe a marcării traseelor de drumeție se renunță la orice altă acțiune de marcare în masă, inclusiv în zona Codlea, acțiuni individuale și disparate de marcare având loc în ultimii 30 de ani (după 1989).