Alpinistul fără mâini și fără picioare

Impresionanta poveste a lui Jamie Andrew, cunoscut lumii întregi ca ”Alpinistul fără mâni… și fără picioare”, carte ce a câștigat trofeul de literatură montană la Festivalul Internațional de Literatură Montană de la Banff.

Cartea „Alpinistul fără mâini… și fără picioare” este o poveste impresionantă, relatată simplu şi uneori chiar amuzant, în ciuda subiectului, despre prietenie, pasiune, ghinion, moarte şi supravieţuire şi mai ales, despre lunga „ascensiune” înapoi la viaţă a unui om căruia i s-a pus cruce, la un moment dat.

Mesajul puternic transmis cititorilor, este unul simplu: bucuraţi-vă de viaţă şi de ceea ce aveţi, pentru că nu este sigur că o să mai aveţi şi a doua şansă. Un mesaj venit din partea unei persoane care a trăit minut cu minut, coşmarul propriei morţi şi care şi-a văzut prietenul prins în ghearele morţii:

„…nu înţeleg ce vrea să spună. Când mă uit în ochii lui, nu văd nimic. Nici o umbră de gândire. Doar întuneric… Dar acum înţeleg. Acum mi-am dat seama că totul s-a terminat. Jocul s-a sfârşit. Muntele a câştigat şi povestea nu va avea un final fericit, de data asta. Speranţa care ne-a susţinut până acum a dispărut, spulberată de vânt, lăsându-ne doar cu o singură certitudine. Certitudinea morţii.”

În ciuda lucrurilor sumbre pe care le descrie, precum moartea amicului său şi ulterior, închisoarea patului din care nu se mai poate mişca, până la un moment dat, cartea „Alpinistului fără mâini…” este pozitivă, cu un mesaj general învigorător: uite că se poate duce o viaţă normală şi plină de satisfacţii chiar şi atunci când spui că nu mai merită, când crezi că nu are nici un sens să mai trăieşti, când eşti doar un corp mutilat pe viaţă, lipsit de membre.

Dar se pare că întotdeauna se va găsi un sens şi un scop, dacă-ţi doreşti cu adevărat acest lucru şi cei din jurul tău te ajută, pentru că de multe ori avem nevoie de extrem de puţine lucruri, pentru a ne bucura cu adevărat. Iar Jamie a spus acest lucru foarte sintetic, la un moment dat în carte, în doar câteva cuvinte: „Degetele nu sunt vitale, sunt doar un lux”.

Cartea este disponibilă spre vânzare în magazinele montane de calitate, implicate în susținerea mișcării outdoor din România. De asemenea, ea mai poate fi găsită în anumite librării din țară, dispuse să susțină proiectul nostru educațional.

Volumul apare după aproape doi ani de la demararea proiectului ”Read and Walk – Citește Outdoor!” – ce își propune traducerea și publicarea unei serii de cărți dedicate ”oamenilor cu rucsac”, celor care vor să facă mișcare în natură.

Lectură plăcută!