Proiectul Respectă Munții al UIAA (Uniunea Internațională a Asociațiilor de Alpinism) încurajează toate federațiile naționale și pe toți cei pasionați de munte să practice cele 7 Moduri de a Respecta Munții prezentate mai jos, prin următoarele acțiuni simple și eficiente pentru un viitor durabil al turismului montan.
#1 Rezervă isteț
De ce să nu explorezi o stațiune sau o zonă montană mai puțin cunoscută, în afara sezonului de vârf? Acest lucru va avea un impact mai mic asupra munților în perioada de vârf.
Caută și alege stațiunea sau zona montană unde pleci luând în calcul politica de sustenabilitate și etica stațiunii sau a autorităților locale.
#2 Călătorește inteligent
Uniunea Internațională a Asociațiilor de Alpinism (UIAA) încurajează turiștii să folosească metode de transport mai puțin poluante. De exemplu, poți să vii la munte folosind transportul în comun (autobuz sau tren) sau să vii cu alți prieteni într-o singură mașină. La fața locului folosește transportul local, bicicleta, skateboard-ul sau pur și simplu mergi pe jos într-o drumeție..
#3 Sprijină practicile sustenabile
Caută și sprijină afacerile sustenabile care deservesc industria turismului montan. Folosește mărci de echipament, locuri de cazare, servicii de ghizi și altele care contribuie în mod activ la dezvoltarea durabilă. Cumpără produse locale, obținute chiar în zona în care te afli. Fii informat cu privire la soluțiile alternative de energie..
#4 Fii un turist montan respectuos și responsabil
Respect. Prea adesea, mentalitatea turistului este ”Asta nu-i curtea mea, nu-mi pasă!”. Acest lucru afectează însă modul în care turiștii tratează localnicii, cultura și mediul înconjurător. Fii respectuos față de localnici și obiceiurile lor și atent față de ceilalți turiști ca și tine.
Responsabilitate. Informează-te cu privire la condițiile de pe munte. Analizează prognoza meteo, riscul de avalanșă, informează-te la autoritățile parcurilor sau ghizii locali înainte de a pleca pe munte.
Dacă vrei să părăsești zona de siguranță și să ieși în afara pârtiilor de schi, trebuie să înțelegi că o operațiune de căutare și salvare scumpă poate fi evitată ușor dacă ești bine pregătit și echipat. Iar dacă nu ai suficientă experiență, atunci apelează la un ghid montan. Respectă muntele. Întotdeauna!.
#5 Nu lăsa urme
Mediul montan este amenințat permanent de numărul de turiști tot mai mare de la an la an. Cei care vin în zonă o fac din motive variate. Ei caută adrenalina, provocarea, bucuria, prietenia altor persoane, frumusețea naturii și multe, multe altele. Flora și fauna sălbatică trăiesc, de asemenea, pe munte, iar comunitățile de oameni din zona montană, sate, orașe și țări întregi, depind de apa topită a ghețarilor pentru traiul lor zilnic. Ceea ce ai luat cu tine pe munte (plastic și gunoi) în mod cert poți lua cu tine înapoi în afara muntelui. Rămâi pe potecile create și amenajate de autoritățile locale. Acestea au fost realizate pentru siguranța turiștilor, pentru a proteja flora și fauna locală și mai ales pentru a se evita conflictul inutil dintre oameni și fauna sălbatică. Ia în considerare aceste aspecte și atunci când vrei să mergi off-piste pe schiuri!
#6 Redu, reutilizează, reciclează și transformă
Suntem în secolul XXI.
Să nu ignorăm cunoștințele globale și tehnologiile care sunt disponibile acum.
- Redu impactul;
- Reutilizează echipamentul;
- Reciclează deșeurile care nu mai pot fi reutilizate;
- Transformă ceea ce poți pentru a-i da o nouă trebuință deșeului aruncat.
#7 Spune mai departe
Sunt puțini oamenii care merg pe munte fără să-l aprecieze. Împărtășește experiența pe care o ai cu prietenii, familia, colegii și partenerii de afaceri. Inspiră, încurajează și acționează ca un model pozitiv pentru alții, astfel încât și ei să ajungă să respecte muntele. Doar așa, generațiile viitoare vor putea să se joace, să muncească și să se bucure de munte.
Leave a Reply