Ghidul ”Drumeție Montană în Familie” scris de Marian Anghel și realizat împreună cu Asociația de Educație și Cultură Outdoor (AECO România) și cu sprijinul Fundației Orange este disponibil online tuturor doritorilor interesați de activități în natură, prin intermediul Rucksack Shop.
Este vorba de un ghid de drumeție special adresat familiilor cu copii și persoanelor cu dizabilități, unic în literatura montană românească de azi atât prin tema abordată, cât și prin tipul și modalitatea de prezentare a informațiilor.
Ghidul conține descrierea a aproape 60 de trasee din 6 masive montane din jurul Brașovului, clasificate în funcție de dificultate. Acestea sunt însoțite de hărți explicative, imagini și informații utile privind accesul și accesibilitatea acestora pentru diferite categorii de persoane, alături de numeroase informații privind mersul pe munte în general.
În carte sunt descrise trasee aparținând masivelor Postăvaru, Piatra Mare, Piatra Craiului (partea nordică), Bucegi (partea nordică), Ciucaș (parțial partea nordică) și Baiului (zona prahoveană).
Ghidul reprezintă un instrument foarte util pentru familiile cu copii dar și pentru persoanele cu dizabilități, educatori, profesori, asociații, ONG-uri sau oricare alte persoane ce doresc să petreacă timp activ în natură sau să facă drumeții în munții din zona Brașovului și nu știu de unde să înceapă. Cu ajutorul informațiilor din acest ghid, adulții pot alege singuri traseele potrivite pentru copiii lor, în funcție de vârstă, echipament și experiență, își pot evalua planurile proprii și pot realiza altele noi.
Atât traseele pentru copii cât și cele pentru persoane cu dizabilități sunt clasificate în funcție de dificultatea lor în două modalități inedite, fiind însoțite de fotografii și descrieri explicative.
Ghidul este bilingv (română-engleză), full-color și este sub foarte multe aspecte o premieră în literatura montană din România.
Cartea a apărut în cadrul proiectului ”Natura fără Bariere” desfășurat de AECO România cu finanțare din partea Fundației Orange, iar informațiile publicate au fost obținute exclusiv din teren, prin cercetarea, măsurarea, fotografierea și analizarea traseelor din perspectiva accesibilității acestora de către copii sau persoane cu dizabilități. Întreaga muncă de cercetare în teren a fost realizată de membrii și voluntarii AECO în colaborare cu Rucksack Mountain Guides. Vezi fotografii din cadrul proiectului.
De ce acest ghid?
- lipsa informației centralizate cu privire la potențialul natural din zona Brașov adresate persoanelor cu dizabilități, familiilor și copiilor;
- lipsa de educație a populației pentru practicarea activităților outdoor, indiferent de dizabilități și nivel de pregătire;
- nivelul scăzut de încredere față de accesibilitatea zonei montane pentru persoane cu dizabilități, familii cu copii (inclusiv în cărucior) în condiții de siguranță și minim confort.
Câteva cuvinte ale autorului
“Din punctul meu de vedere, educația montană este cheia de boltă a unui turism montan sustenabil în Carpații românești. O educație a cărei lipsă mă doare tot mai mult și care devine tot mai vizibilă în ochii mei. […] Astăzi, consider că este rândul meu (mai ales ca profesionist al muntelui) să ofer celor mici și celor mari interesați să iasă din confortul urban, bucuria descoperirii naturii și a muntelui în diferitele lui forme: vara sau iarna, pe bocanci sau pe schiuri, pe orizontală sau pe verticală. […] Spre deosebire de percepția generală, ”timpul petrecut în mijlocul naturii nu este relaxare, ci o investiție esențială în sănătatea copiilor noștri”(Richard Louv).
În România, accesul la natură trebuie garantat și asigurat tuturor oamenilor, indiferent de vârstă și inclusiv celor a căror viață este strâns legată de un cărucior rulant. Pentru persoanele cu dizabilități, o banală piatră, un șanț prost gândit sau niște trepte pot face diferența. Zona urbană din România este foarte departe de a fi accesibilă persoanelor cu dizabilități, iar muntele… este aproape imposibil. Spun ”aproape” pentru că spre surprinderea multora – chiar și a noastră, a celor implicați în realizarea acestei cărți, am descoperit trasee în natură care sunt sau ar putea fi accesibile cărucioarelor rulante, cu un minim de efort fizic. De asemenea, cu ceva implicare și efort din partea autorităților locale, ar mai putea deveni accesibile persoanelor cu dizabilități și alte câteva trasee din zona montană, astăzi inaccesibile.
Zona montană din jurul Brașovului este ideală pentru toate categoriile de persoane, adulți și copii. Din păcate însă, infrastructura montană gândită pentru familii cu copii, ca și pentru persoane cu dizabilități, lipsește cu desăvârșire. Așadar, am inclus în paginile acestui ghid doar acele trasee care merită și se pretează a fi parcurse de către familii cu copii mici astăzi. Trasee amenajate cu semne turistice, nu foarte lungi (!), cu cabane sau alte adăposturi intermediare și care ofertă drumeților mari și mici, obiective și peisaje interesante.” (Marian Anghel, autorul ghidului “Drumeție montană în familie”, într-un articol publicat pe pagina personală).
Un ghid turistic în care s-a pus mult suflet și care sperăm să fie util tuturor celor ce îl vor deschide. 180 de pagini cu informații folositoare și noi, cuprinse într-un ghid-premieră în literatura montană românească, mai mult decât potrivit pentru orice vacanță ce se dorește activă.
Caracteristici tehnice:
Editor: Asociația de Educație și Cultură Outdoor (AECO România)
Autor: Marian Anghel, ghid montan și președintele Societății Ghizilor și Liderilor Montani
Nr. pagini: 180 (text, hărți și fotografii color)
Data apariţiei: 2016
Modalitate de achiziționare:
Asociațiile persoanelor cu dizabilități pot beneficia GRATUIT de această carte pentru membrii lor, în limita stocului disponibil (în acest sens, vă rugăm să ne contactați direct).
Pentru toți cei interesați, ghidul poate fi achizitionat online prin intermediul Rucksack Shop. Toate veniturile obținute din vânzarea acestei cărți vor fi refolosite în scopul continuării proiectelor de educație outdoor realizate de către AECO România.
Mențiunea autorului: “Orice sugestie de bun simț din partea utilizatorilor acestui ghid este binevenită pentru a îmbunătăți o eventuală ediție următoare.” (Marian Anghel, ghid montan și președintele Societății Ghizilor și Liderilor Montani)
Leave a Reply