500 kg de gunoi adunate în PN Piatra Craiului. Respectă Munții!

Asociația de Educație și Cultură Outdoor – AECO România a organizat sâmbătă 17.09.2016 o acțiune complexă de igienizare a tuturor refugiilor montane situate în Parcul Național Piatra Craiului (PNPC), în colaborare cu administrația Parcului și Societatea Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM).

Acțiunea de igienizare din Piatra Craiului face parte din seria internațională de evenimente Respectă Munții (RTM) coordonată de către UIAA – Uniunea Internațională a Asociațiilor de Alpinism, serie de evenimente ce a avut loc în 8 țări europene. Anul acesta a avut loc pentru prima dată și în Carpații românești, pe parcursul a trei zile.

La realizarea acțiunii au participat 30 de voluntari grupați în 6 echipe ce au igienizat atât cele 7 refugii situate în masiv cât și mare parte din  traseele de acces către acestea.

În total, voluntarii au adunat aproximativ 500 kg de gunoi (0,5 tone) în 45 de saci, care au fost transportați în spate până la poalele masivului, în diferite puncte de depozitare.

De aici au fost preluați de către administrația Parcului și ulterior, transportați în locuri speciale pentru deșeuri cu ajutorul firmei de salubrizare Comprest din Brașov.

Acțiunea bazată integral pe voluntariat a avut loc într-un context mai larg de promovare a unor practici care să sprijine într-un mod sustenabil activitățile turistice montane, denumite în mod generic 7 Moduri de a Respecta Munții și care se referă la acțiunile pe care fiecare dintre noi le poate face în ceea ce privește atitudinea față de natură și munte, alegerea destinațiilor și a modalităților de transport, precum și respectarea comunităților locale.

“Aș dori să vă mulțumesc încă o dată pentru organizarea evenimentului RTM în România: un eveniment foarte prietenos și de succes” (Valerie Thoeni, UIAA).

Iar noi felicităm și mulțumim la rândul nostru pentru implicare, seriozitate și spirit întregii echipe de voluntari ce a facut posibilă această acțiune de amploare în întreg masivul Piatra Craiului.

Lideri voluntari:

Nicoleta Loghin, Radu Hera, Lucian Clinciu, Andreea Dan, Dan Spulber, Ilinca Florea

Voluntari:

Cătălin Drăgoiu (București), Mircea Klepș (București), Florentin Oprea (București), Florin Mandric (Suceava), Ana Vasiliu (București), Ana Luisa Trifan (București), Cătălin Dogaru (Galați), Petrișor Chiriac (Galați), Gabriela Manda (Brașov), Lilia Zestrea (Chișinău, R. Moldova), Iris Diana Molnar (București), Irina Petculescu (București), Ioan Stoenică (București), Alina Chiriac (Cluj Napoca), Mihaela Brînzei (București), Alina Banu (Poiana Mărului, jud. Brașov), Oana Șerban (Bacău), Roxana Viziteu (Botoșani), Valerie Thoeni (Elveția)

Copiii:

Toma Anghel (Zărnești), Mara Toma (București), Elena Oprea (București), Luca Prediger (București)

Echipa de coordonare proiect RTM:

Marian Anghel, Ileana Toma, Liuba Anghel, Lucian Negruț

Echipă de susținere:

Radu Vulcu (PN. Piatra Craiului), Andrea Kurta (PN. Piatra Craiului), Ciprian Lolu (Salvamont Zărnești)

Eveniment realizat cu sprijinul:

Administrația Parcului Național Piatra Craiului

Societatea Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM)

Jandarmeria Montană Zărnești

Salvamont Zărnești

Sponsori:

Albalact, Rucksack Shop, Lyofood, Keen Footware

Credite foto (click pentru slideshow):

Ileana Toma, Alina Chiriac, Lucian Negruț, Cătălin Drăgoiu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *