Reading Mountains 2017 – Concurs de Literatură și Creație Montană

Reading Mountains Bookmark“Reading Mountains” – “Munții prin lectură” este un proiect educațional aflat la a doua ediție, organizat de către Asociația de Educație și Cultură Outdoor în România începând din anul 2016, în vederea celebrării Muntelui chiar de ziua sa: 11 decembrie.

Proiectul își propune să scoată în evidență cultura și literatura montană autohtonă, modernă, prin încurajarea tuturor celor ce sunt apropiați de munte și de activitățile montane în general să scrie despre acestea, să creeze conținut, să citească, să publice și astfel să contribuie la crearea și descoperirea unei alte laturi a Muntelui, mai elevată, mai profundă.

Reading Mountains” este primul eveniment pe această temă ce are loc în lanțul munților Carpați și face parte din seria europeană de evenimente similare organizate în zona munților Alpi sub egida Convenției Alpine.

Carpații joacă un rol esențial în istoria noastră, a celor care trăim la poalele lor de mii de ani. Pe lângă resurse, hrană și adăpost, aceștia ne oferă astăzi un minunat loc de relaxare și de petrecere a timpului liber. Și, deși în țări cu tradiție precum cele din zona Alpilor unde cultura și literatura turistică montană este cât se poate de dezvoltată, activă și actuală, din păcate în România aceasta este încă insignifiantă, aproape invizibilă și deci neconglomerată, lipsind din peisajul tematic.

Una din misiunile principale ale Asociației de Educație și Cultură Outdoor este să schimbe și să îmbunătățească această realitate, prin realizarea de proiecte și demersuri educaționale în domeniul outdoor, în cei 10 ani de la înființare și până astăzi.

“Reading Mountains” este unul dintre acestea.


Concursul de literatură și creație montană


AECO România organizează în perioada 10 octombrie – 1 decembrie 2017 un concurs public de proză scurtă (eseuri) și poezie în limba română, pe teme montane. O noutate față de ediția de anul trecut este adăugarea unei categorii noi de concurs și anume caricatură pe teme montane.

Materialele trimise în concurs pot avea diferite subiecte și teme, la alegerea autorului, dar trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • să nu depășească 7.000 de cuvinte;
 • să se încadreze într-una din categoriile de concurs;
 • să fie trimise spre jurizare până la data de 01 decembrie 2017 (inclusiv) la adresa de e-mail aeco@educatie-outdoor.rorespectând criteriile de mai sus.

Câștigătorii concursului vor fi desemnați de către un juriu și vor primi premii și diplome din partea sponsorilor evenimentului. Aceștia vor fi anunți pe site-ul nostru exact pe data de 11 decembrie 2017 – Ziua Internațională a Muntelui.


Categorii de concurs


 1. Ficțiune montană: povești imaginare, legende moderne etc.;
 2. Non-ficțiune montană: istorie, cultură, experiențe umane, texte despre drumeție, bicicletă etc.;
 3. Aventură: texte despre alpinism, cățărare pe stâncă, schi de tură, frig, adrenalină etc;
 4. Poezie montană;
 5. Caricatură pe teme montane.

Materialele înscrise în concurs trebuie să fie originale și scrise/ realizate chiar de către cel care le trimite. Acestea pot fi nepublicate anterior sau publicate în online/ print în ultimii doi ani.

Un autor poate înscrie în concurs maxim 3 articole personale, la categorii diferite.

La categoria ”Caricatură” sunt acceptate maxim 3 desene personale în format electronic (scanate) cu dimensiunea minimă de 1064px pe latura lungă.

Textele trebuie trimise în varianta finală, în limba română, în format *pdf, fără fotografii, redactate îngrijit, cu diacritice și fără greșeli de punctuație/ dactilografiere la adresa de email: aeco@educatie-outdoor.ro, cu mențiunea ”pentru concurs”.

De asemenea, în mesaj trebuie specificate:

 • Numele autorului;
 • Adresa poștală de corespondență;
 • Telefonul și adresa de e-mail de contact;
 • Categoria de concurs la care se dorește participarea;
 • Link-ul către textul publicat deja online, dacă este cazul.

În cazul textelor care deja sunt publicate online și trimise spre aplicare în concurs (de exemplu texte aparținând blogurilor proprii sau texte publicate pe alte pagini web), vă recomandăm să adăugați online, la finalul articolului, mențiunea ”Text înscris în concursul Reading Mountains 2017 organizat de către AECO România sub egida Convenției Alpine” (cu linkuri).


Premii


Pentru fiecare categorie, Premiul pentru locul 1 va conține:

Premiile pentru locurile 2 și 3 ale fiecărei categorii sunt:

Adițional, toți participanții la concurs vor primi din partea organizatorilor un set de materiale promoționale realizate cu ocazia Zilei Internaționale a Muntelui.

La fel ca și în cazul ediției precedente, premiile sunt puse la dispoziție de către sponsorii evenimentului.

Toate textele intrate în concurs vor fi analizate de un juriu format din reprezentanți ai:

Câștigătorii vor fi anunțați pe website-ul AECO pe data de 11 decembrie 2017, cu ocazia Zilei Internaționale a Muntelui, iar textele câștigătoare vor fi publicate și popularizate online de către Asociație (cu acordul autorilor).


Sponsori


Rucksack Mountain Guides

Asociația de Educație și Cultură Outdoor

Editura Schubert & Franzke, colecția Munții Noștri


Apreciem distribuirea pe o scară cât mai larga a informațiilor legate de concurs.

Reading Mountains – un proiect educațional AECO sub egida Convenției Alpine.

Câștigătorii ediției 2016

#ReadingMountains

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *