Pe 8 decembrie 2021 am organizat la București lansarea oficială a cărții ”Jnepenișul”, ultima publicată de noi în această toamnă, în colecția Rucksack.
Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural Maghiar din București, în frumosa vilă Mavrodin (1907) unde centrul își desfășoară activitatea.
La prezentarea cărții au participat Ingrid Tomonicska – traducătorul textului din maghiară în română, Marian Anghel – cel care a venit cu ideea și coordonatorul colecției Rucksack precum și doi invitați speciali, personaje reale care apar în carte cu pseudonime: Emil Coliban (Valentin Enescu) și Dan Vasilescu (Pavel Nistorescu).
Din păcate, autorul cărții – dl Cseke Gabor nu a putut să fie prezent la acest eveniment din motive personale.
După introducerea cărții făcută de către Marian Anghel, a modului în care a ajuns să fie publicată în lb. română, Ingrid Tomonicska a vorbit despre textul în sine, poveste și problemele întâmpinate, printre care traducerea și adaptarea corectă în limba română a termenilor tehnici. De mare ajutor în cazul a fost faptul că a avut contacte, de-a lungul anilor, cu comunitatea de munte.
Microfonul a fost predat apoi celor doi invitați care, în urma întrebărilor puse de moderatorul Marian Anghel, au vorbit în fața publicului despre accidentul în sine, despre alpiniada respectivă în organizarea căruia Dan Vasilescu a fost implicat direct, precum și despre modul de organizare și desfășurare a alpinismului românesc în perioada comunistă.
Emil Coliban a fost implicat în organizarea federației de alpinism la finalul anilor 80 și până la începutul anilor 2000, asta pe lângă multe altele precum organizarea primelor expediții românești în Caucaz (anii 70), ascensiunile deosebite realizate în România și Franța în anii 70/80 și organizarea primei expediții românești în Himalaya (anii 80). Multe acestea au fost realizate alături de soția Taina Duțescu Coliban, de asemenea personaj în cartea ”Jnepenișul” (Nadia) care și încheie cartea, de altfel.
După ce a fost un critic acerb al sistemului competițional de alpinism, copie a sistemului sovietic, după 1989 Emil Coliban a încercat să reorganizeze activitatea de alpinism din România pe fundamente similare sistemului din Alpi, în special cel francez.
În cele peste două ore cât a durat întregul eveniment, participanții au avut ocazia unică să treacă printr-o perioadă furtunoasă a alpinismului românesc.
Opinia unui participant la eveniment: ”În seara aceasta am fost prezent la Centrul Cultural Maghiar din București (Institutul Liszt București / Liszt Intézet Bukarest) la lansarea cărții montane “Jnepenișul” de Cseke Gábor… Timp de peste două ore am luat parte la discuții deosebite între vârfuri ale istoriei alpinismului românesc. Întâlnirea a atins subiecte sensibile precum accidentele montane, alpinismul de acum și cel Sovietic, alpinismul – sport sau formă de turism, Biroul de Turism pentru Tineret (BTT), Uniunea Tineretului Comunist (UTC), Federația Română de Turism Alpinism (actuala Federația Română de Alpinism și Escaladă – FRAE), dar și dizolvarea de către regimul comunist a cluburilor montane istorice (CAR, SKV).
Facilitatorul și organizatorul acestei seri deosebite a fost Marian Anghel, vicepreședinte UIMLA – Union of International Mountain Leader Associations și membru fondator al Societatea Ghizilor şi Liderilor Montani, cel care mi-a călăuzit primii pași în tainele abordării muntelui pe verticală alături de care am învățat litera “A” din cuvântul “alpinist”. Mulțumesc mult!”
În calitate de editor al acestei cărți, al treilea titlu publicat de noi, suntem bucuroși că am reușit să aducem această nouă carte în fața cititorilor de literatură montană români.
Mulțumim încă o dată persoanelor implicate în realizarea cărții, desfășurării evenimentului de lansare, gazdelor, invitaților speciali și spectatorilor care au fost prezenți în sală.
Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul Rucksack Shop.
Leave a Reply