Canada din România… la aniversare!

Canada. ambasada

Pe 6 octombrie 2022 am fost invitați să participăm la ceremonia de aniversare a 55 de ani de relații diplomatice între Canada și România.

AECO a fost reprezentată de către Marian Anghel, președintele asociației și directorul coordonator al proiectului ”Banff World Tour – România” și Ileana Toma, membru AECO și director tehnic în cadrul aceluiași proiect.

”Banff Mountain Film Festival World Tour – România” este unul din marile proiecte pe termen mediu și lung ale asociației, pe care-l realizăm în parteneriat cu ambasada Canadei din România.

Festivalul din Banff, Alberta, este recunoscut drept cel mai prestigios festival internațional de filme scurte și documentare despre cultura, sportul și mediul montan din lume. Festivalul are loc anual și a devenit din 1976 până astăzi un eveniment cultural emblematic pentru comunitatea montană mondială.

La fiecare ediție, o parte din filmele înscrise în concurs sunt selectate și prezentate în circuitul BANFF World Tour, cu expunere în peste 40 de țări și 550 de comunități de pe întregul mapamond.

În România a fost adus de către asociația noastră în 2018, ca parte a misiunii noastre de dezvoltare a educației outdoor în România.

Banff logoDe atunci și până în prezent, cu excepția perioadei COVID, proiecțiile filmelor Banff au avut loc în București și Cluj cu dorința ca din 2023 să extindem circuitul românesc în alte două orașe (Iași și Timișoara) și ulterior în alte câteva, pentru ca valoroasele filme din festivalul Banff să fie accesibile cât mai multor români.

La 3 aprilie 1967 au fost stabilite relațiile diplomatice bilaterale la nivel de ambasadă între ROmânia și Canada. Ambasada României la Ottawa a fost deschisă în anul 1970. Canada a acreditat în România primul său ambasador rezident în decembrie 1976.

În 1991, s-a redeschis la Toronto Consulatul General al României, iar Consulatul General de la Montreal și-a recăpătat funcțiile inițiale. În mai 2011, a fost deschis Consulatul General al României de la Vancouver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *