7 ways banner SSHP-small-16-18

Respectă Munții


Ocupând aproape o treime din suprafața țării, munții Carpați au jucat și joacă un rol esențial în istoria, economia și societatea românească în general. În ciuda acestui lucru, dezvoltarea haotică a turismului de masă în zona montană și nu numai și-a pus din plin amprenta negativă asupra acestora.

Este timpul ca noi, cei cărora ne pasă de munții noștri azi și în viitor, cei care am contribuit prin inițiativă privată azi și prin munca confraților întru-pasiune din trecut la dezvoltarea infrastructurii turistice montane din Carpați (cabane, poteci, zone de schi și nu numai), să spunem un lucru clar: munții noștri au nevoie de Respect!

De data aceasta, proiectul AECO face parte dintr-un proiect mai amplu – internațional, organizat sub umbrela Uniunii Internaționale a Asociațiilor de Alpinism (UIAA).

Scopul proiectului Respectă Munții este unul simplu, dar extrem de important: creșterea nivelului de informare cu privire la impactul pe care oamenii și activitățile umane îl au asupra mediului montan.

Munții asigură apa proaspătă pentru zeci de milioane de oameni din întreaga lume și totodată sunt casa unde încă există viață sălbatică, naturală, găzduind flora și fauna specifică. În același timp, munții sunt o atracție tot mai mare și pentru pasionații de natură, oferindu-le un loc unde să se bucure de ea în libertate și să trăiască o mulțime de aventuri.

Principalul obiectiv al acestui proiect internațional este acela de a promova activitățile turistice montane responsabile, prin reducerea impactului negativ asupra mediului montan.

Împreună cu UIAA, Asociația de Educație și Cultură Outdoor încurajează pe toți cei implicați în activități montane în România (practicanți pasionați, simpli vizitatori, turiști, producători de echipament outdoor, ghizi montani, alți profesioniști și autorități, comunitatea locală), să adopte principiile stabilite în documentul internațional 7 Moduri de a Respecta Munții.

Prin simpla respectare a acestor principii, toate sectoarele turismului montan sunt încurajate să-și reducă impactul asupra munților, contribuind astfel la un viitor sustenabil.

Doar împreună putem să ne menținem curat ”terenul de joacă”!


Respectă Munții – Respectă Piatra Craiului!


UNDE și CE

Masivul Piatra Craiului: 7 Moduri de a Respecta Munții. Șapte refugii curate!

Piatra Craiului

În munții Piatra Craiului există la ora actuală șapte refugii – bivuacuri:

  • 3 în creasta principală: ref. ”Carl Lehman”, ref. din șaua Grindului, ref. din șaua Funduri;
  • 1 pe versantul sud-estic: ref. Grind;
  • 3 pe versantul nord-vestic: ref. Diana, ref. Ciorânga, ref. Șpirlea;

Aceste refugii oferă un minim adăpost împotriva intemperiilor, fie că vorbim de cele trei aflate în creasta principală sau de celelalte, situate în mijlocul abruptului sau mai spre poalele muntelui.

Din păcate, atât integritatea lor cât mai ales spațiul din jurul acestora, sunt puternic afectate de turismul montan iresponsabil practicat de o mare parte din cei care ajung la ele.

AECO România împreună cu partenerii săi și-au propus să igienizeze într-o singură zi – 17 septembrie 2016 – toate aceste refugii. Deșeurile din plastic, sticlă și tablă aruncate ”alandala” în jurul refugiilor și în interiorul lor își au locul la tomberonul de gunoi de la poale, nu sus pe munte!

Iar dacă prima zi de acțiune este dedicată colectării de gunoaie, ziua a doua este dedicată descoperirii frumuseților Pietrei Craiului.

AECO România și partenerii săi vor organiza duminică – 18 septembrie 2016 – pentru voluntarii implicați în proiect, mai multe activități gratuite în masivul Piatra Craiului printre care: drumeție montană pentru adulți și copii, cățărare pe stâncă și ciclism montan. Vom reveni cu detalii privind aceste activități.

CÂND

Activitatea în teren de curățare a refugiilor din Piatra Craiului va avea loc în weekendul 17-18 septembrie 2016.

Această activitate este precedată de o campanie de informare cu privire la principiile celor 7 Moduri de a Respecta Munții.

Vineri, 16 Septembrie 2016 va avea loc un seminar pe tema Dezvoltarea sustenabilă a turismului montan în România. Seminarul este gratuit și se adresează tuturor celor interesați de subiect. Discuțiile și soluțiile concrete vor fi structurate în jurul celor 7 Moduri de a Respecta Munții, promovate în cadrul campaniei internaționale UIAA Respect the Mountains.

CINE

Programul Respectă Munții este implementat în România de către AECO România (Asociația de Educație și Cultură Outdoor)  în colaborare cu UIAA.

Proiectul Respectă Munții – Respectă Piatra Craiului!, parte a programului internațional, este realizat de către AECO România în colaborare cu Administrația Parcului Național Piatra Craiului (PNPC) și Societatea Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM).

CUM

Persoanele interesate să participe la desfășurarea acestui proiect, atât ca voluntari în campania națională de informare cu privire la principiile celor 7 Moduri de a Respecta Munții, cât și în activitatea practică din masivul Piatra Craiului, sunt rugate să ne contacteze direct.

Succesul acestui proiect depinde de calitatea oamenilor implicați și de dorința lor de a face un lucru pozitiv pentru munte și pentru natură.

Dacă iubești Piatra Craiului și Respecți Muntele, ești binevenit în echipa noastră!

7 Moduri de a Respecta Munții



.Proiectul Respectă Munții al UIAA (Uniunea Internațională a Asociațiilor de Alpinism) încurajează toate federațiile naționale și pe toți cei interesați din punct de vedere montan sa adopte cele 7 Moduri de a Respecta Munții prezentate mai jos, prin următoarele acțiuni simple și eficiente pentru a ajuta la construirea unui viitor sustenabil.


#1 Rezervă isteț

De ce să nu explorezi o stațiune sau o zonă montană mai puțin cunoscută, în afara sezonului de vârf? Acest lucru va avea un impact mai mic asupra munților în perioada de vârf.

Caută și alege stațiunea sau zona montană unde pleci luând în calcul politica de sustenabilitate și etica stațiunii sau a autorităților locale.

#2 Călătorește inteligent

respect-the-mountains-ICON-02

Uniunea Internațională a Asociațiilor de Alpinism (UIAA) încurajează turiștii să folosească metode de transport mai puțin poluante. De exemplu, poți să vii la munte folosind transportul în comun (autobuz sau tren) sau să vii cu alți prieteni într-o singură mașină. La fața locului folosește transportul local, bicicleta, skateboard-ul sau pur și simplu mergi pe jos într-o drumeție..

#3 Sprijină practicile sustenabile

respect-the-mountains-ICON-03

Caută și sprijină afacerile sustenabile care deservesc industria turismului montan. Folosește mărci de echipament, locuri de cazare, servicii de ghizi și altele care contribuie în mod activ la dezvoltarea durabilă. Cumpără produse locale, obținute chiar în zona în care te afli. Fii informat cu privire la soluțiile alternative de energie..

#4 Fii un turist montan respectuos și responsabil

respect-the-mountains-ICON-04

Respect. Prea adesea, mentalitatea turistului este ”Asta nu-i curtea mea, nu-mi pasă!”. Acest lucru afectează însă modul în care turiștii tratează localnicii, cultura și mediul înconjurător. Fii respectuos față de localnici și obiceiurile lor și atent față de ceilalți turiști ca și tine.

Responsabilitate. Informează-te cu privire la condițiile de pe munte. Analizează prognoza meteo, riscul de avalanșă, informează-te la autoritățile parcurilor sau ghizii locali înainte de a pleca pe munte.

Dacă vrei să părăsești zona de siguranță și să ieși în afara pârtiilor de schi, trebuie să înțelegi că o operațiune de căutare și salvare scumpă poate fi evitată ușor dacă ești bine pregătit și echipat. Iar dacă nu ai suficientă experiență, atunci apelează la un ghid montan. Respectă muntele. Întotdeauna!.

#5 Nu lăsa urme

respect-the-mountains-ICON-05

Mediul montan este amenințat permanent de numărul de turiști tot mai mare de la an la an. Cei care vin în zonă o fac din motive variate. Ei caută adrenalina, provocarea, bucuria, prietenia altor persoane, frumusețea naturii și multe, multe altele. Flora și fauna sălbatică trăiesc, de asemenea, pe munte, iar comunitățile de oameni din zona montană, sate, orașe și țări întregi, depind de apa topită a ghețarilor pentru traiul lor zilnic. Ceea ce ai luat cu tine pe munte (plastic și gunoi) în mod cert poți lua cu tine înapoi în afara muntelui. Rămâi pe potecile create și amenajate de autoritățile locale. Acestea au fost realizate pentru siguranța turiștilor, pentru a proteja flora și fauna locală și mai ales pentru a se evita conflictul inutil dintre oameni și fauna sălbatică. Ia în considerare aceste aspecte și atunci când vrei să mergi off-piste pe schiuri!

#6 Redu, reutilizează, reciclează și transformă

respect-the-mountains-ICON-06

Suntem în secolul XXI.

Să nu ignorăm cunoștințele globale și tehnologiile care sunt disponibile acum.

  • Redu impactul;
  • Reutilizează echipamentul;
  • Reciclează deșeurile care nu mai pot fi reutilizate;
  • Transformă ceea ce poți pentru a-i da o nouă trebuință deșeului aruncat.

#7 Spune mai departe

respect-the-mountains-ICON-07

Sunt puțini oamenii care merg pe munte fără să-l aprecieze. Împărtășește experiența pe care o ai cu prietenii, familia, colegii și partenerii de afaceri. Inspiră, încurajează și acționează ca un model pozitiv pentru alții, astfel încât și ei să ajungă să respecte muntele. Doar așa, generațiile viitoare vor putea să se joace, să muncească și să se bucure de munte.

Respectă Munții – Respectă Piatra Craiului!


UNDE și CE

Masivul Piatra Craiului: 7 Moduri de a Respecta Munții. Șapte refugii curate!

Piatra Craiului

În munții Piatra Craiului există la ora actuală șapte refugii – bivuacuri:

  • 3 în creasta principală: ref. ”Carl Lehman”, ref. din șaua Grindului, ref. din șaua Funduri;
  • 1 pe versantul sud-estic: ref. Grind;
  • 3 pe versantul nord-vestic: ref. Diana, ref. Ciorânga, ref. Șpirlea;

Aceste refugii oferă un minim adăpost împotriva intemperiilor, fie că vorbim de cele trei aflate în creasta principală sau de celelalte, situate în mijlocul abruptului sau mai spre poalele muntelui.

Din păcate, atât integritatea lor cât mai ales spațiul din jurul acestora sunt puternic afectate de turismul montan iresponsabil practicat de o mare parte din cei care ajung la ele.

AECO România împreună cu partenerii săi și-au propus să igienizeze într-o singură zi – 17 septembrie 2016  toate aceste refugii. Deșeurile din plastic, sticlă și tablă aruncate ”alandala” în jurul refugiilor și în interiorul lor își au locul la tomberonul de gunoi de la poale, nu sus pe munte!

Iar dacă prima zi de acțiune este dedicată colectării de gunoaie, ziua a doua este dedicată descoperirii frumuseților Pietrei Craiului.

AECO România și partenerii săi vor organiza duminică – 18 septembrie 2016 – pentru voluntarii implicați în proiect, mai multe activități gratuite în masivul Piatra Craiului printre care: drumeție montană pentru adulți și copii, cățărare pe stâncă și ciclism montan. Vom reveni cu detalii privind aceste activități.

CÂND

Activitatea în teren de curățare a refugiilor din Piatra Craiului va avea loc în weekendul 17-18 septembrie 2016.

Această activitate este precedată de o campanie de informare cu privire la principiile celor 7 Moduri de a Respecta Munții.

Vineri, 16 Septembrie 2016 va avea loc un seminar pe tema Dezvoltarea sustenabilă a turismului montan în România. Seminarul este gratuit și se adresează tuturor celor interesați de subiect. Discuțiile și soluțiile concrete vor fi structurate în jurul celor 7 Moduri de a Respecta Munții, promovate în cadrul campaniei internaționale UIAA Respect the Mountains.

CINE

Programul Respectă Munții este implementat în România de către AECO România (Asociația de Educație și Cultură Outdoor) în colaborare cu UIAA.

Proiectul Respectă Munții – Respectă Piatra Craiului!, parte a programului internațional, este realizat de către AECO România în colaborare cu Administrația Parcului Național Piatra Craiului (PNPC) și Societatea Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM).

CUM

Persoanele interesate să participe la desfășurarea acestui proiect, atât ca voluntari în campania națională de informare cu privire la principiile celor 7 Moduri de a Respecta Munții, cât și în activitatea practică din masivul Piatra Craiului, sunt rugate să ne contacteze direct.

Succesul acestui proiect depinde de calitatea oamenilor implicați și de dorința lor de a face un lucru pozitiv pentru munte și pentru natură.

Dacă iubești Piatra Craiului și Respecți Muntele, ești binevenit în echipa noastră!


Click aici pentru toate știrile și informațiile despre acest proiect